Skyddsvaktsutbildning

Denna veckan som har varit har vi ägnat oss åt skyddsvaktsutbildning. Det har varit en väldigt rolig vecka med massa övningar.
Vi övade att vi var skyddsvakter som skyddade ett skyddsobjekt. Det var en massa olika situationer som vi var tvugna att lösa.
Visa var svårare än andra. Det som var svårt var att man ibland inte visste vad man skulle säga eller hur man skulle reagera. Men det löste sig och allt gick prima.

Vi hade även i den praktiska delen ett PEK prov (skjutning). Det blev jag godkänd på och det var faktiskt ganska lätt.

Det var en del att läsa på till provet som vi skulle skriva i slutet av veckan. Det var massa paragrafer och lagar man skulle kunna, även hur man löser vissa situationer i vissa lägen. Hur konstigt det än låter så blev jag även godkänd på den delen och kunde släppa det och inte behöva ha det hängades över helgen.

Denna veckan var som sagt givande och väldigt rolig. Nu när man är lämplig som skyddsvakt kanske man skall söka jobb som det efter min värnplikt.



Nästa vecka skall vi ha SIB (Strid i bebygelse). Det kommer att vara en väldigt intressant, en vecka som vi i plutonen har längtat efter. Strida är det roligaste man kan göra i lumpen.

Mer om det får ni höra nästa vecka

Tja!

Skarp stridsvecka!

Tisdag - Torsdag hade vi skarp skjutvecka. Det var hur roligt som helst vi kastade mycket handgranater och sköt på måltavlor. Det var lite äckligt i början när vi skulle skjuta med skarp ammunition eftersom man måste koncentrera sig hela tiden på hur man håller sitt vapen och inte siktar det på någon. Men allt gick bra och vi fick mycker beröm efter veckan.

Våra befäl och även kaptenen tycker vi har klarat deras mål de hade satt upp för veckan mycket bra, över förväntan. Det var mycket roligt att höra.

På fredagen var det mycket lugnt. Vi hade morgonrutin, fys, tvättbyte och fredagsstädning. Efter det var det dags för kompaniuppställning. Major Röjd kom fram till oss och presenterade sig. Det var coolt att se majoren för det är inte ofta vi träffar honom.
Sedan var det dags för hämfärd.

Nästa vecka är det dags för skyddsvakt. Det kommer bli intressant att lära sig.
Nu är det snart dags för mig att åka tillbaka till kvarn efter en kortare ledighet.

Vi hörs senare! =)

6:e veckan - Måndag

Tjännna!

Idag har vi haft en relativt lugn dag. På morgonen var det som vanligt vistation av rakning, skoputs och på logementet.
Sedan hade vi fotboll som fys. Vi vann över 3:de pluton med 2-1, det var underbart.
Efter det Kastade vi skarp handgranat, det var hur grymt som helst, det var en ordentlig smäll som handgranat gav efter sig. Vi hade en i plutonen som inte handgranaten smällde för. Det kallas för oxa. Vår löjtnant fick då krypa ut till granaten och lägga sprängdeg på den. Det gick bra som tur var =D

Vi har även dukat upp måltavlor som vi skall använda vid strid med skarp ammunition resten av veckan.
Jag kommer inte ha tid att skriva något mer i veckan eftersom vi kommer att strida hela dagarna. Det kommer bli kul men man måste skärpa sig annars kan det gå illa.

Vi hörs senare ciaO!


RSS 2.0